Zelforganisatie in de muziek

NYC Orpheus Chambre Orchestra

Zelfsturing maakt leiderschap niet overbodig.

In 1972 begon een groep jonge musici een orkest zonder dirigent. De 34 musici van het Orpheus Kamerorkest werken samen als een collectief en roteren de leiderschapsrollen. Voor elk uitgevoerd werk zijn de rollen weer anders verdeeld.

Deze structuur van zelfsturing en leiderschap strekt zich ook uit tot organisatorische functies, waaronder programmering en bestuur: het orkest kiest drie leden voor de functies van artistiek directeur en drie voor de raad van bestuur.

Zoals de orkestleden in het filmpje vertellen is bij zelfsturing leiderschap een rol, geen functie. De lat als het om samenwerken gaat ligt hoog: alle leden nemen verantwoordelijkheid, gaan met elkaar het gesprek aan en maken goede afspraken over wie wanneer leidt. Er is een groepsbewustzijn nodig.

Sinds haar start heeft het Orpheus meer dan 70 albums opgenomen, toerde het naar 46 landen op vier continenten en werkte het samen met honderden solisten van wereldklasse. 


Bron: LinkedIn Bart Schipmölder, directeur berstuurder NSO-CNA leiderschapsacademie

Playing with perfect unanimity, their performances have polish and spirit,

and display an infectious love for making music.

Zelforganiserende teams in Kunstonderwijs 

Bij het Regionaal instituut Cultuur- en kunsteducatie (RICK Brabant Limburg) werken docenten sinds een tijd in zelforganiserende teams.
Hoe dat bevalt en hoe ze er (toe) gekomen zijn? In dit filmpje vertellen de directeur en drie muziekdocenten er zelf over.

LATEN WE SAMENWERKEN


Ik help (afdelings) managers en teams in productie, logististiek, dienstverlening of non-profit.

Met het realiseren van Zelforganisatie.

Met als resultaat: meer betrokkenheid, lager verzuim, verantwoordelijkheid en een beter resultaat.